IFF i Grindsted

"Samarbejdet med Vitani har fungeret rigtig godt. Det er en 100 år gammel fabrik, hvor opbygningen er foregået over mange år, hvilket har stillet krav til set-uppet. Vi er kommet rigtig godt i mål", fortæller Jens Rosager, Electrical Engineer hos IFF i Grindsted

Vandkvalitetsmåling i Almindsø i Silkeborg Kommune

En nyskabende metode til måling af vandmiljø

Salling Group

"I 2017 opnåede vi en potentiel besparelse på 3,6 mio. kr. gennem analyse af energiforbruget og i vores CSR-rapport for samme år, er vi 17 mio. kWh foran målet for 2020.

Benjamin Glinvad, Energy Manager hos Salling Group.

Energianalyse sparede millioner kroner

Hos Danmarks største retail-koncern sørger over 50.000 medarbejdere for at 9 mio. ugentlige kunder let kan handle mad, tøj, blomster mm., til hverdagen. Bare i Danmark foregår det i mere end 600 butikker, fordelt mellem kæderne Bilka, Føtex, Netto og Salling hvor der ind imellem også er Starbuck’s og Carl’s Jr. restauranter. Det er mange og store bygninger, der alle bidrager betydeligt til energiforbruget – det satte Salling Group sig for at strømline.

Som led i denne strømlining krævedes nogle forskellige faktorer, blandt andet et fælles sprog i projektet mellem Vitani Energy Systems og Salling Group; kommunikationen mellem Salling Groups teknikere og Vitani Energy samt løbende opfølgning og aflevering af dokumentationspakker var alt sammen vigtige elementer for at alt skulle komme til at køre på skinner.

Den store serviceopdatering – målervalidering
Salling Group har arbejdet med Omega siden 2008, så den oplagte løsning var at fortsætte med det, men med tanker om at gå et gear op, skulle dette ske fra begge parter. Derudover krævede det 100% sikre målere, til levering af valide data. Projektet tog ca. 1 år og Dansk Supermarked mere end tredoblede antallet af målepunkter, fra 2500 til over 8000 fordelt i alle deres butikker og de er alle blevet navngivet, så navnet nemt fortæller både Dansk Supermarked selv og Vitani, i hvilken butik den findes.

I 2017 opnåede vi en potentiel besparelse på 3,6 mio. kr. gennem analyse af energiforbruget og i vores CSR-rapport for samme år, er vi 17 mio. kWh foran målet for 2020”, siger Benjamin Glinvad, Energy Manager hos Salling Group.

Projekt Målervalidering har formet et solidt samarbejde mellem Salling Group og Vitani Energy Systems, hvor alle kører i de høje gear, har en god kommunikation og har et godt kendskab til hinandens arbejdsgange, der sikrer et effektivt energy management-system, hver dag. De modtager troværdige og valide data til videre bearbejdning og der fuldstændig styr på, hvor forbruget forsvinder hen.

Blod på tanden
Som et af de synlige resultater af målervalideringen har de kun estimeret 1,5% af energiforbruget i deres CSR-rapport, modsat 40% tidligere. Derudover hentede Salling Group en besparelse på ca. 3,5 mio. kr. ved at analysere og tage stilling til deres energiforbrug. Denne besparelse havde ikke været mulig uden målervalideringen.
Som næste projekt har man installeret en LoRaWAN Gateway på Salling Groups hovedkontor med henblik på at sænke omkostningerne på datahjemtagning med den nye teknologi.

Kort fortalt

RESULTATER
  • Troværdige målere i alle butikker i koncernen.
  • Ekstreme besparelser på energiforbruget.
  • Lettilgængelig struktur i EMS-systemet.
  • Kortere vej til 2020-målet i CSR-øjemed.
DOWNLOAD
Dansk Supermarked sparer millioner kroner